Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

wątek motoryzacyjny

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez mbar Zobacz posta
    A mi właśnie padła dwumasa Przy przebiegu 29 kkm. Tzn. padła wcześniej, jakieś 5 miesięcy temu (20 kkm), tylko teraz mam diagnozę.
    Szybko:) Bardzo szybko:P Jakaś gwarancja to obejmuje jeszcze bo pamiętam że autko kupowałeś nowe:)

Ja wiem że francuzy są feee alfy są feee i jest pełno opinii stereotypów itp ale to akurat mam w tyłku bo sam jeżdżę już 2 francuzem i nie mogę złego słowa powiedzieć:) dlatego idąc dalej tym śladem rodzi się pytanko czy ma ktoś w posiadaniu alfę 159? Podoba mi się autko i bardzo mocno myślę o zmianie obecnej c5 na ową 159tkę z silnikiem 2,4d(o 1,9d akurat słyszałem sporo fee opinii a 2,4 były chwalone) Ktoś miał styczność?

Skomentuj

ja mam alfe, jezdzilem 159tka wlasnie 2,4. Kolega nie narzeka. Dynamiczny silnik z rozsadnym spalaniem, auto bogato wyposazone i komfortowe. Rewelacja w stosunku cena/jakosc. Bedziesz zadowolony z zakupu

btw przy zakupie kupuj od ludzi z alfaclubu lub alfaholikow tam masz najbardziej zadbane auta, nie z allegro bo ludzie katuje je i nie szanuja a pozniej opieni toc alfa sie psuje i jest beee

Skomentuj

alfki spoko, ten silniczek to potęga:) nalezy pamietac ze rozrząd jest drogi a ewentualny dwumas to koszt ponad 3tyś. 29tyś km to jak na dwumas az nie chce mi ie wierzyć, to raczej żywotne częśći. W audi szwagra 301tysięcy (9lat) wytrzymało koło....tu 10Xmniej....z czego je zrobili z paździeża?????

Skomentuj

mbar, 29tys?! Toż to szok! Samochód jeszcze na gwarancji, wymienią Ci to za free?

csbiczek, w dobrą stronę idziesz Styczności z 2,4 w 159 nie miałem (w 156 tak) ale z tego co słyszałem to bardzo ciężki ten silnik i przez to auto dużo traci. Jeśli zależy Ci na dynamice, to lepszym rozwiązaniem będzie 2,0 (nie 1,9), który świetnie się czipuje i po dobrym czipie spokojnie łyknie 2,4. 1,9 to tez dobra jednostka, nie ma co sie jej bać, ale ten silnik będzie najsłabszy z całej tej stawki jeśli chodzi o osiągi.

Skomentuj

W maju jadę na 2 przegląd gwarancyjny jeszcze i mam nadzieję, że uznają. Z lpg może być z tym problem...
            Przy mnie mechanik, u którego byłem, dzwonił do swojego znajomka z serwisu opla, bo też nie wierzył, że dwumasa już mogła się skończyć -- ponoć mieli przypadek wymiany po 1 kkm od wyjazdu z salonu.
            Last edited by mbar; 26.04.2013, 18:34.

Skomentuj

Zamieszczone przez kat01 Zobacz posta
              nalezy pamietac ze rozrząd jest drogi a ewentualny dwumas to koszt ponad 3tyś
              Rozrząd w normalnej cenie widzę ale 2masa fakt 3koła to sporo, do mojego za mniej niż 1000 kupić oryginał mogę... Ogólnie jeżdżę mało, cytrynę mam prawie rok(niecały miesiąc został do rocznicy) i mam zrobione 15k km więc mało wg mnie:) Dlatego też się zastanawiam czy nie była by lepsza benzynka, tylko zaś do tańszej ropy mam dostęp a do beny nie Coś jeszcze o tej 159warto wiedzieć? Btw Łukasz to że ciężki silnik to chyba aż tak nie robi skoro ma 200km

Skomentuj

o 159 sa tak skrajne opinie, ze to zawsze bedzie zakup w ciemno. Jasne, ze fanatycy marki beda cmokac i zachwalac, ale to auto moze byc powodem problemow. Silniki ogolnie bardzo dobre, bolaczka moze byc jak zwykle uklad zawieszenia i elektronika. To sa delikatne fury ale mimo to przyciagaja kierowcow. Sam po cichu rozwazam szalony zakup Alfy ale jeszcze musze sie zastanowic.

Skomentuj

Zamieszczone przez csbiczek Zobacz posta
                  Btw Łukasz to że ciężki silnik to chyba aż tak nie robi skoro ma 200km
                  Oj robi robi. Poza tym 2,0 JTDM po czipie wyjdzie taniej pod wieloma względami, a osiągi nawet lepsze jak w 2,4. Osobiście nie widzę za bardzo sensu w dużych dieslach, co innego jak byś pytał 2,0 R4 benzyna czy 2,5 V6, to bez wahania mówię, że V6 bo taki motor da dużo więcej frajdy, a diesle 2,0 czy 2,4 to dalej klekot

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                  bolaczka moze byc jak zwykle uklad zawieszenia i elektronika.
                  Akurat 159 ma mocno poprawione zawieszenie w porównaniu chociażby do 156, a na tle konkurencji wypada nieraz lepiej od innych wielowahaczy.

Skomentuj

3,2 v6 brzmi ciekawie:) pytanie jak łyka ten silnik gaz:) Na razie pierw musze sie pozbyc cytrusa, potem pomyslimy o alfie

Skomentuj

W tym rzecz, że nie łyka - bezpośredni wtrysk. Ogólnie nowa V6 Alfy to niezbyt udana jednostka, mocno paliwożerna nawet jak na tą pojemność. Jak chcesz mocną benzynke, to 1,75TBI będzie lepsze

Skomentuj

http://www.youtube.com/watch?feature...&v=ItfdQ-HDAvg

http://www.youtube.com/watch?v=sPkSlhYWOe4

Skomentuj

PM, co Ty wklejasz? To musi być jakiś fotomontaż... Nie od dziś przecież wiadomo, że to diesle mają większą i lepiej rozłożoną moc, lepszy moment i ogólnie są bardziej dynamiczne od tych starych i zacofanych technologicznie benzyniaków...

Skomentuj

I jeszcze ten "powolny" gaznik!

Skomentuj

Prawdopodobnie mógł być na dwóch gaźnikach stąd ten ciąg..

Skomentuj

No, trzeba ze dwa i to 4 gardzielowe. Napedzic takie monstrum ze sprezarka, to trzeba troche tej beny wysiorbac :P no, ale jakie atrakcje!

Skomentuj

1.9JTD to też ciekawe silniki.
                                  Kumpel zrobił w przeciągu 1,5 roku 1.9cdti 150KM(silnik robiony z fiatem) 65tys. km jedyne co było w silniku robione to kawałki wiązki elektrycznej do wtryskiwaczy. Tak poza tym to z silnikiem nic się nie działo
                                  Kupił to z przebiegiem niecałe 150tys.

Skomentuj

Zamieszczone przez ŁukaszN Zobacz posta
                                    W tym rzecz, że nie łyka - bezpośredni wtrysk. Ogólnie nowa V6 Alfy to niezbyt udana jednostka, mocno paliwożerna nawet jak na tą pojemność. Jak chcesz mocną benzynke, to 1,75TBI będzie lepsze
                                    niestety stara poczciwa 3.0 V6 byla lepsza od tego 3,2 :/ ja mam TSa po zmianie wydechu i kilku zabiegach 175KM rewelacji to nie robi (auto GTV) ale jakos jedzie. TSy mozesz smialo gazowac. Spalanie mojego 2l waha sie na kolach 15" 7,5 po trasie przy spokojnej jezdzie do 14po miescie przy odcinaniu a na 18" 9po trasie do 130km/h az do 17po miescie przy odcinaniu takze rozbieznosci sa masakryczne. 159 z klubu znam 3os kazdy zadowolony. Bierz diesla jesli zalezy CI na spalaniu i nie bedziesz narzekal. Jesli Cie stac to tylko 3,2 v6 nie to co stara 3.0 ale i tak daje rade

Skomentuj

Jakbyście dymali codziennie 65 km w jedną stronę samochodem do pracy (jak ja na przykład), to zaraz by się skończyło pierdu pierdu o pojemnościach. Pogadajmy o spalaniu :)

Skomentuj

Jakbyście dymali codziennie 65 km w jedną stronę samochodem do pracy (jak ja na przykład), to zaraz by się skończyło pierdu pierdu o pojemnościach. Pogadajmy o spalaniu :)
                                        ja swojego czasu robilem 230km/dzien 7dni w tyg

Skomentuj

Pogadajmy o spalaniu
                                          Mi pali 8 gazu w "trasie" (czyt. co 5-10km wiocha) :P

Skomentuj

Czaruję...
                                          X