Zamieszczone przez Pawel S.
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
wątek motoryzacyjny
Collapse
X
-
Nooo M3 E30 pięć lat temu chodziły po 25tysi dziś już 100tysiecy...Paweł kupuj dbaj a nie stracisz:o
Pomagam kumplowi przy mechanice i jak widziałem Mazde 6 od spodu to jak po kąpieli w soli. Sam mam mazde z 91r i he he tak samo wygląda...nic więcej mi nie potrzeba.
---------- Post dodany o 22:45 ---------- Poprzedni post o 22:41 ----------
Lepiej lać i się cieszyć niż jak przyjdzie kupić wtryski do Lancera za 6tysi/szt.:p
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postaale jak widze takie testy to coraz bardziej przekonuje sie tylko i wylacznie do W124 (W123 juz staje sie klasykiem i coraz trudniej go kupic)
Mozecie sie ze mnie smiac, ale jak wsiadam do szajsowatego Scenika II to czuje sie ogromna roznice. Auto ma duza przestrzen, wygodne fotele, wszystko dziala jak nalezy, w zasadzie sie nie psuje ( chyba, ze sie mu w tym pomoze ), jest wygodne i bardzo bezpieczne. Prawde mowiac nie chcialbym uczestniczyc w wypadku jadac jakims starym mercem. Moze 30 lat temu te rozwiazania robily wrazenie, ale sorry, technika poszla do przodu i wolalbym siedziec w jakiejs malej skorpie z 5 gwiazdkami niz starym, pognitym zlomie. Do tego moj scenik pali troche ponad 4 litry oleju napedowego. Jasne ze sa lepsze auta, ale i drozsze, a ze scenikiem nie przejade miliona kilometrow? I co z tego? Nawet nie mialbym zamiaru, wyjezdzi swoje, a potem kupi sie kolejny, jeszcze nowszy i bezpieczniejszy, wygodniejszy.
Skomentuj
-
Niestety ale technika ma nam ułatwiać życie a że księgowi mają najwięcej do powiedzenia mamy auta jakie mamy kasa kasa. Kiedyś kupiłeś poloneza z części taniej niż gotowca teraz Pug 308 z części kosztuje 500tysięcy. Czytałem że części tak się montuje aby były podatne na uszkodzenia przy stłuczkach lub kompy na drgających silnikach a co po paru latach danego modelu psuje się bardziej to drożeje...
Skomentuj
-
jak pisalem wyzej - gdyby bylo mnie stac to oczywiscie ze bym wolal jezdzic nowymi autami. kiedys smialem sie z popularnosci golfa... jak zaczalem jezdzic mk4 to zrozumialem o co chodzi
ale jakbym mial wydac ciezko zarobione 10kPLN to wybralbym nadal starego merca (ale z pelnym wyposazeniem!) i bym sie nie przejmowal niczym poza laniem paliwa
Skomentuj
-
Golf to z pewnoscia bardzo dobre auto, lecz moim zdaniem nie warte swojej ceny.
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postaale jakbym mial wydac ciezko zarobione 10kPLN to wybralbym nadal starego merca (ale z pelnym wyposazeniem!) i bym sie nie przejmowal niczym poza laniem paliwa
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaTo tylko teoria. W w uzywanym aucie zawsze jest cos do zrobienia, a juz szczegolnie takim, ktore ma 20-30 lat, nawet jak to jest merc.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez ŁukaszN Zobacz postabawolek co ty pier*****Fakt z każdej marki znajdziesz modele odpicowane. Ale teraz wyjdź na ulice i znajdź odpicowaną Alfę 164, albo chociaż jakąkolwiek 164. Golfa mk2 zobaczysz co najmniej jednego co 200m. Chociaż golf mk1 i mk2 podobają mi się nawet bardzo bo lubię klasyki, ale współczesne VW niczym do mnie nie przemawiają (poza Scirocco i Passatem CC)
w scirocco i CC ...poza linią nadwozia.. nie ma nic...a jeszcze ta adekwatnosc ceny do tego co oferuja te auta, widziales kiedys z bliska (z pod spodu najlepiej ;p) ..zawieszenie passata CC ? ... ja widzialem kilka razy ;p
to jest auto wyłącznie na płaską autostradę ;p
Zamieszczone przez ŁukaszNJa wiem Alfa, francuzy i inne auta na F to złomy, a liczy się tylko Audi i VW. A z tym serwisem, to dzisiaj wystarczy mieć współczesnego diesla i nie musi być to diesel w Alfie, rownie dobrze moze być to TDI VW, a o ile dobrze pamiętam fiatowski JTD jest mniej awaryjną jednostką w porównaniu do nowych TDI i innych ropniaków dostępnych na rynku.
a fiata to akurat bardzo lubię... z fiatem jest jak z disco polo ... niby nikt go nie lubi a każdy sie przy tym bawi...
moja zona smiga pandą z 2005r. po miescie to autko jest genialne... a jego serwis jest wręcz smieszny cenowo ...
ja się zastanawiałem poważnie nad alfa 159, ale robiac pewne rozeznanie np elementow zawieszenia, filtrów, i jakichś "popularnych" plastików to po prostu jest dramatyczne....
a powiedz mi czy wiesz ile kosztuje wymiana rozrzadu, filtry i oleje gdybys chcial to zrobic w autoryzowanym serwisie ? .... powiedz mi ilu znasz alfiarzy któzy jezdza do serwisu ? ...
mam kilku znajomych ktorzy je posiadają ... jak by statystycznie to policzyć to na 10 wlascicieli 5 to mechanicy, 2 to zapalency ktorzy sobie sami beda dlubac, a 3 to zwykli uzytkowincy ktorzy beda je gdzies wstawiac z czego pewnie tylko 1 pojedzie do serwisu heh
159 podoba mi sie w srodku, ma swietny silnik (chodzi mi o 2,4jtdm) i w sumie... tutaj zalety sie konczą...
i po miesiecznych wywiadach .. w tym z 2ma znajomymi wlascicielami 159tki ..... wybralem volvo S60 ;p ....
po prostu patrzę na pare innych spraw oprócz "legendy" i linii nadwozia.....Last edited by bawolek; 06.05.2013, 09:25.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postaale jak widze takie testy to coraz bardziej przekonuje sie tylko i wylacznie do W124 (W123 juz staje sie klasykiem i coraz trudniej go kupic)
Nie warto sie oszukiwać, że z 20 paro letniego złomu zrobisz super limuzyne o stanie igła, która starczy na wiele lat. Na takie zabawy to trzeba mieć pieniądze porównywalne z kupnem auta kilku letniego które faktycznie posłuży wiele lat i przy tym nie bedziesz musiał pod nim leżeć. A przy tym będziesz jeździć autem które jest nowoczesne, mniej pali, ma abs, poduszki, jest ciche przy prędkosci autostradowej. Klasyki jak napisał PM są dobre żeby mieć i 1-2x na miesiąc go przewietrzyc w weekend ale nie na codzienna jazde.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez bawolek Zobacz postahehehe no wlasnie sam sobie odpowiedziałeś co bawolek pier....li = znajdz zadbana alfe (poza 159 ktora jest sotusnkowo nowiutkim autem) na drodze..... ciekawe czemu są to tak rzadkie perełki ;p
w scirocco i CC ...poza linią nadwozia.. nie ma nic...a jeszcze ta adekwatnosc ceny do tego co oferuja te auta, widziales kiedys z bliska (z pod spodu najlepiej ;p) ..zawieszenie passata CC ? ... ja widzialem kilka razy ;p
to jest auto wyłącznie na płaską autostradę ;p
...tez nie lubię VW, zadnego Opla... mam doświadczalną awersje do renault,
a fiata to akurat bardzo lubię... z fiatem jest jak z disco polo ... niby nikt go nie lubi a każdy sie przy tym bawi...
moja zona smiga pandą z 2005r. po miescie to autko jest genialne... a jego serwis jest wręcz smieszny cenowo ...
ja się zastanawiałem poważnie nad alfa 159, ale robiac pewne rozeznanie np elementow zawieszenia, filtrów, i jakichś "popularnych" plastików to po prostu jest dramatyczne....
a powiedz mi czy wiesz ile kosztuje wymiana rozrzadu, filtry i oleje gdybys chcial to zrobic w autoryzowanym serwisie ? .... powiedz mi ilu znasz alfiarzy któzy jezdza do serwisu ? ...
mam kilku znajomych ktorzy je posiadają ... jak by statystycznie to policzyć to na 10 wlascicieli 5 to mechanicy, 2 to zapalency ktorzy sobie sami beda dlubac, a 3 to zwykli uzytkowincy ktorzy beda je gdzies wstawiac z czego pewnie tylko 1 pojedzie do serwisu heh
159 podoba mi sie w srodku, ma swietny silnik (chodzi mi o 2,4jtdm) i w sumie... tutaj zalety sie konczą...
i po miesiecznych wywiadach .. w tym z 2ma znajomymi wlascicielami 159tki ..... wybralem volvo S60 ;p ....
po prostu patrzę na pare innych spraw oprócz "legendy" i linii nadwozia.....
Co do VOLVO tez o nim myslalem kupujac tydz temu auto. Zastanawialem sie nad s60 i s80 ale czytales opinie o ich skrzyniach biegow? automaty padaja jak muchy... Mnie interesowaly roczniki 08 w gore w starszych chyba tego problemu nie bylo. No i VOLVO przeszlo mii z glowy i pado na Lexusa IS250 '08r. Niby bezawaryjne a jak bedzie sie okaze. Na szczescie jeszcze ponad pol roku gwarancji w salonie. Kazde auto ma wady ale jakby ludzie wierzyli stereotypom to by schodzily tylko japonce.
A nowe merce to tandeta jakich malokolega mial ML'a z 06r cale nadkola w rdzy
Skomentuj
-
sorki panowie, ale glupoty gadacie
20 letni mercedes bedzie nadal duzo bardziej komfortowy, bezpieczniejszy i tanszy w utrzymaniu! niz 20 letnie kompakty jakimi jezdza moi bracia
astra F ma tanie czesci - ale brat je wymienia tak czesto (a powinien jeszcze czesciej) ze niewiele wyzsza cena czesci do W124 nadal jest bardziej kozystna
mlodszy brat w swojego "malucha" wlozyl wiecej niz wydal na jego zakup!
ale co mnie tam, i tak mnie nie stac na samochod
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz postaWiesz to była prawda jak kupowałeś takiego nowego merca a następnie bujałeś sie nim 15 lat. Kupowanie ezglempaża w wieku 20+ jest moim zdnaiem bez sensu. Raz ze zapłacisz za niego duzo, dwa to jest stary rzęch którego naprawa zacznie pochłaniać w cholere kasy. Zasada jest taka duże auto = duże wydatki. Tarcza hamulcowa,klocek, opony, tłumik, elementy zawieszneia, wszystko będzie większe, droższe. Nawet głupie OC. Silniki są słabe i poliwożerne. Lepiej kupić za 3 tysie jakiegoś "malucha" pokroju opla corsy i go dobijać, nawet jak po 2 latach wart bedzie 1500 to co, więcej włozysz przez ten czas w mesia.
Nie warto sie oszukiwać, że z 20 paro letniego złomu zrobisz super limuzyne o stanie igła, która starczy na wiele lat. Na takie zabawy to trzeba mieć pieniądze porównywalne z kupnem auta kilku letniego które faktycznie posłuży wiele lat i przy tym nie bedziesz musiał pod nim leżeć. A przy tym będziesz jeździć autem które jest nowoczesne, mniej pali, ma abs, poduszki, jest ciche przy prędkosci autostradowej. Klasyki jak napisał PM są dobre żeby mieć i 1-2x na miesiąc go przewietrzyc w weekend ale nie na codzienna jazde.
Rocznik może 1995. Dwa lata temu go sprzedał. Ale zrobił to dopiero jak włożył w niego około 3500zł i nadal musiałby wkładać. Jak to on mówi po kupnie kolejnych lmuzyn, lekko przez czas nadszarpniętych: "Duży, limuzyna, no i Mercedes, więc wiadomo, że lepszy". Nie ma to jak "zdrowe" podejście do tematu, nie?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez gooralesko Zobacz postaSąsiad miał takie cudo: http://allegro.pl/mercedes-e-klasa-w...195555644.html
https://www.youtube.com/watch?featur...8eQaPyE#t=215s ciekawe co by zostalo ze starego merca przy zdezeniu w drzewo przy 88km/h?
https://www.youtube.com/watch?featur...dOBCFjI#t=321s nie ma to jak, stare i "solidne" Volvo
A w ogole stare auta z wieeelka przednia maska sa przeciez pancerne ! https://www.youtube.com/watch?v=cJrXViFfMGk
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaZa taka kase to mozna kupic "krolowa lawet" lagune 2 i jeszcze na nowy lpg zostanie i siano na wymiane podstawowych czesci eksploatacyjnych.[COLOR="#696969"]
---------- Post dodany o 13:09 ---------- Poprzedni post o 13:08 ----------
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postasorki panowie, ale glupoty gadacie
20 letni mercedes bedzie nadal duzo bardziej komfortowy, bezpieczniejszy i tanszy w utrzymaniu! niz 20 letnie kompakty jakimi jezdza moi bracia.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez bawolek Zobacz postaznajdz zadbana alfe (poza 159 ktora jest sotusnkowo nowiutkim autem) na drodze..... ciekawe czemu są to tak rzadkie perełki ;p
Zamieszczone przez bawolek Zobacz postaw scirocco i CC ...poza linią nadwozia.. nie ma nic ...a jeszcze ta adekwatnosc ceny do tego co oferuja te auta, widziales kiedys z bliska (z pod spodu najlepiej ;p) ..zawieszenie passata CC ? ... ja widzialem kilka razy ;p
to jest auto wyłącznie na płaską autostradę ;p. No ale coż tak się dzisiaj robi auta
A Scirocco i Passat CC podobają mi się wyłącznie wizualnie.
Zamieszczone przez bawolek Zobacz postaja się zastanawiałem poważnie nad alfa 159, ale robiac pewne rozeznanie np elementow zawieszenia, filtrów, i jakichś "popularnych" plastików to po prostu jest dramatyczne....
Zamieszczone przez bawolek Zobacz postaa powiedz mi czy wiesz ile kosztuje wymiana rozrzadu, filtry i oleje gdybys chcial to zrobic w autoryzowanym serwisie ? .... powiedz mi ilu znasz alfiarzy któzy jezdza do serwisu ? ...No bo po co? Tam pracuja takie same tumany jak we wszystkich warsztatach i żadnych szczególnych zdolności Ci mechanicy nie posiadają. Jest na moim zadupiu jeden mechanik który zajmuje sie Peugeotem/Citroenem, jest miłośnikiem marki, zna się na rzeczy i nie oskubie z kasy jak ASO. Tak samo jest z Alfą, znam jednego dobrego mechanik miłośnika marki, który polecany jest przez Alfistów. ASO mi nie potrzebne, wręcz unikam jak ognia.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez ŁukaszN Zobacz postaTam pracuja takie same tumany jak we wszystkich warsztatach i żadnych szczególnych zdolności Ci mechanicy nie posiadają
A to czy taki tuman coś z tego szkolenia wyniesie czy nie to już inna sprawa :)
Skomentuj
Skomentuj