Ostatnio w STX są spore braki. Pisałem do nich mejla z pytaniem kiedy będą dostępne, ale jeszcze nic nie odpisali. Wie ktoś coś na ten temat?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Zmiany w STX -ie - nowe głośniki i nie tylko :)
Collapse
X
-
STX ma dobrych projektantów i niezły marketing ale jeśli chodzi o dział produkcji i jego zaopatrzenie to jest bardzo źle, bez przerwy ktoś pyta o jakiś głośnik i odchodzi z kwitkiem. Może i produkują dla większych odbiorców ale powinni dbać o każdego klienta nawet jeśli taki chcę kupić tylko parkę głośników.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez funiax1 Zobacz postaMoże i produkują dla większych odbiorców ale powinni dbać o każdego klienta nawet jeśli taki chcę kupić tylko parkę głośników.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Koralzloty Zobacz postaI właśnie to mnie dziwi niebywale. Tyle jest nowych głośników innych producentów ale jakoś nie ma przedpremierowego celowego ściemniania i wróżenia. Zawsze jak STX pokaże coś nowego zaczyna się sajgon (zmieniłem z bełkotania). Czy niektórych nie popier..ło? Możecie zaczekać na opinie tych, którzy będą faktycznymi recenzentami?
A po co tak emocjonalnie? Chcesz się wpasować do opisu który sam podałeś, robisz zbędny sajgon. Nikt z forumowiczów go nie słyszał a już paru fanów marki którzy podobno go słyszeli tworzą legendę o super możliwościach tego głośnika. To będzie powodowało naturlany opór.
Spokojnie poczekajmy, przekonajmy się.
Po co na siłę przekonywać, że to jest jakiś super głośnik i zjada wszystkich i wszystko w okół. Na razie mamy wygląd i wykresy producenta, chyba na tej bazie już można sobie coś tam komentować. Pierwsze egzemplaże trafią do użytkowników to będzie więcej opinii. Dlaczego na razie jedna opinia nasycona emocjonalnym podejściem do marki ma być prawdą absolutną?
Zastosowane technologie są tylko potencjałem a wcale nie muszą przełożyć na brzmienie. Jest wiele świetnie brzmiących, uznanych głośników na membranach papierowych czy kopułek jedwabnych. Osiagaja to bez aluminium, tytanu, ceramiki czy berylu.
Sound Wave podział na 1,5-2kHz ? Nie przesadzacie, przecież to sztywny głosnik , większość tego typu głośników nie nadaje się na niskie podziały bo mają już duże zniekształcenia w tym pasmie. Dziwie się, ze STX ma być pod tym względem wyjątkiem. To, że sie nie spali bo ma wytrzymałą cewkę nie znaczy, że będzie dobrze grać z takim podziałem.
Widzę, że problem sam się na razie rozwiązał bo głośnik pewnie będzie trudno dostępny.
Skomentuj
-
Amba magina- było i nima. zapowiadaja produkcje 200 sztuk na pól roku i przy takiej zdolności chwalą się zamówieniem na 100 to się już zdolności produkcyjne zapełniły. Małe firmy nie mogą utrzymywać w sprzedazy wielu modeli jednocześnie, bo nie zarobią na zapełnienie magazynu.
Głosnik ma wysokie zawieszenie - może o to chodzi, kiedy piszą że nadaje się do niskiego podziału? Podawanie wychylenia Xmax z tolerancją powyżej geometrycznej to chyba jakaś nowość? Nawet Scan-Speak stosujący od dawna układy symeric drive podaje tylko wychylenie geometryczne.
Mnie najbardziej dziwi że poprzednia kopułka weglowa mająca te same rozwiązania w napędzie - jak wyjasniono w celu minimalizacji zniekształceń harmonicznych w najwyższej oktawie - ma w schemacie aplikacyjnym zwrotnicy układy rezonansowe. Najpierw minimalizują zniekształcenia harmoniczne przy pomocy faradaya by potem wprowadzać zniekształcenia od układu rezonansowego.Last edited by artur.ek; 21.02.2011, 09:33.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez artur.ek Zobacz postaPodawanie wychylenia Xmax z tolerancją powyżej geometrycznej to chyba jakaś nowość?
panowie, z tego co sie dowiedzialem to wzrost produkcji skutecznie ograniczaja urzednicy...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez artur.ek Zobacz postaPodawanie wychylenia Xmax z tolerancją powyżej geometrycznej to chyba jakaś nowość?
A pamięta ktoś może jaką cewkę miał/ma ten ceramik ? 25mm? 28mm?
Skomentuj
-
Nie na temat...kiku1976 mam prośbę do Ciebie:
1. przeczytaj kilka ostaniach postów w tym temacie to będziesz wiedział co się dzieje z ceramikiem
2.
Zamieszczone przez kiku1976 Zobacz postaMam pytanie może troche nie związane z tematem, jaki zastosować podział przy projektowaniu zwrotnicy pod stx-104-250-6-a-ceram-x i GDN-18-140-8-AWX, czy 3000 Hz to nie za wysoko?
BTW: wydaje mi się że za wysoko...
3. To raczej nie odpowiedni dział na takie pytania.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postanie, to realia. co z tego ze matematyczny x-max wynosi np 5mm skoro rozbujana membrana "poleci" dalej niz matematyczna wartosc x-max? i wlasnie dlatego STX podaje poza matematycznym x-maxem rowniez wartosc powiekszona o te 30% ktora jest przyblizona do prawdziwego x-maxa glosnika podczas pracyLast edited by Racjonalny; 22.02.2011, 10:28.
Skomentuj
-
Nie było reakcji bo temat został zablokowany.
Dodam jeszcze do tego co powyżej że głosnik z długa szczeliną i krótka cewką - a taka jest większość głosników wysokotonowych, ma zawsze podawane wychylenie geometryczne. Bo wyjście cewki ze szczeliny powoduje gwałtowny wzrost zniekształceń nieliniowych (ceramiczny STX zniknał ze strony więc nie pamiętam czy ma on krótszą cewkę od szczeliny ale nawet jeśli nie to problem istnieje nawet wiekszy niż w głosnikach stozkowych). W głosnikach kopułkowych dochodza wieksze zniekształcenia od prowadzenia cewki. Membrana zawieszona jest tylko w jednej płaszczyśnie (na jednym zawieszeniu) więc słabsze w niej jest trzymanie cewki w osi w porównaniu do głosników stozkowych zawieszanych w co najmniej dwóch płaszczyznach. Nie bardzo ten stan zmienia nawet układ symetric drive dlatego podałem przykład Scan-Speaka który takie układy w kopułkach classik stosuje a mimo tego nie śmie podawać wychylenia nieliniowego. Nie widziałem równiez takich w głosnikach wysokotonowych beymy choć ona stosuje w niektórych głośnikach normę AES dla podawania mocy - równolegle z normą EIC.
Są kopułki zawieszane w dwóch płaszczyznach (chyba jeden model ATC) ale wtedy traci się zalety niskiej masy i tłumienia poźądane w głośnikach wysokotonowychLast edited by artur.ek; 22.02.2011, 10:48.
Skomentuj
-
Fakt pojęcie wychylenia liniowego z dodatkowym zapasem jest jakimś absurdem bo albo jest liniowe albo z dodatkowym zapasem i nie jest liniowe. Zresztą podawanie Xmax dla kpułek jest czystą abstrakcją bo nikt nie jest w stanie tego przetestować nawet symulacyjnie a co dopiero w praktyce. Taki parametr na zasadzie sztuka dla sztuki.
Zamieszczone przez Racjonalny Zobacz postaDla klasycznego układu z dłuższą cewką niż szczelina, jak w tym przypadku, wiarygodne jest podawanie wychylenia liniowego jedynie jako różnicy długości cewki i wysokości szczeliny magnetycznej,
Wydaje mi się, że wszystkie głośniki wysokotonowe mają układy magnetyczne z krótszą cewką i wysoką szczeliną. Jeżeli tak nie jest w przypadku STX'a to niezła kupa.
Skomentuj
Skomentuj