Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zmiany w STX -ie - nowe głośniki i nie tylko :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

To, że Sound Wave profesjonalnie podchodzi do swojej pracy to problem?

Wracając do tematu STXa, o co chodzi z tą mocą podawaną w watach AES ? Czemu nie podają normalnie w W RMS ?
    low-END

Skomentuj

AES to jest norma pomiaru, RMS nią nie jest. Poczytaj co to średnia kwadratowa :)

Skomentuj

kilka stron wczesniej byl link do PDFa do tej normy

Skomentuj

Z tym "nowym głośnikiem" przy tym przykładzie czyli zmiany kopułki to troszkę Cię fantazja poniosła.
          Jesteś w stanie w "ślepym" teście zidentyfikować który z głośników ma jaką kopułkę?
          Nie wiem jak było by w tym konkretnym przypadku ale różnice często są bardzo duże - nawet 5-6dB. Gdybym tego nie słyszał to musiał bym szukać nowej pracy :P

Skomentuj

Niemiałbyś nic przeciwko żeby kiedyś na spocie/zlocie to sprawdzić?
            Przyjmijmy że byłaby to forma zakładu, jeśli pomyliłbyś się i błędnie wskazał po kilku odsłuchach z zasłoniętymi oczami który głośnik ma wymienioną kopułkę wpłacasz symboliczną kwotę (którą można ustalić) na konto jednej z fundacji charytatywnych, jeśli jednak ani razu byś się nie pomylił ja wpłaciłbym daną kwotę na podane przez Ciebie konto

Skomentuj

Aleś wydumał, chłopie... Może ma jeszcze w razie czego przeprosić w telewizji i w gazetach, że nie usłyszał ?

Skomentuj

Widać że nowy kolega to chyba chce kij w mrowisko wsadzać. Przecież Sound Wave wyraźnie stwierdził, że aby wiedzieć, jaki brzmieniowo i parametrycznie produkt po modyfikacjach oferuje i czy nada on się do takiej lub innej aplikacji "pierwotnej", to musi go przetestować, a więc między innymi posłuchać i stwierdzić, czy są znaczące różnice, czy nie. A ty rysiu wyjeżdżasz z propozycją odsłuchiwania urządzenia, którego Sound Wave wcześniej nie testował i siłą rzeczy nie mógłby nic takiego powiedzieć. Nie chodzi o to, że można mu zarzucić, iż nie usłyszy, bo jeśli różnice wynikające ze zmiany danego elementu będą żadne to nie usłyszy, wszak to oczywiste. Chodzi o to, żeby mógł sprawdzić dane urządzenie, aby z czystym sumieniem wskazać czy różnice są czy nie, właśnie po to, by nie zarzucić mu później iż jest inaczej. Widzisz różnicę rysiu czy zasady logiki są ci obce?
                Last edited by Racjonalny; 04.12.2011, 19:07.

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                  Aleś wydumał, chłopie... Może ma jeszcze w razie czego przeprosić w telewizji i w gazetach, że nie usłyszał ?
                  i to na pierwszych stronach :flapper:
                  Zamieszczone przez Racjonalny Zobacz posta
                  Przecież Sound Wave wyraźnie stwierdził, że aby wiedzieć, jaki brzmieniowo i parametrycznie produkt po modyfikacjach oferuje i czy nada on się do takiej lub innej aplikacji "pierwotnej", to musi go przetestować, a więc między innymi posłuchać i stwierdzić, czy są znaczące różnice, czy nie. A ty rysiu wyjeżdżasz z propozycją odsłuchiwania urządzenia, którego Sound Wave wcześniej nie testował i siłą rzeczy nie mógłby nic takiego powiedzieć. Nie chodzi o to, że można mu zarzucić, iż nie usłyszy, bo jeśli różnice wynikające ze zmiany danego elementu będą żadne to nie usłyszy, wszak to oczywiste. Chodzi o to, żeby mógł sprawdzić dane urządzenie, aby z czystym sumieniem wskazać czy różnice są czy nie, właśnie po to, by nie zarzucić mu później iż jest inaczej.
                  Po odsłuchu a właściwie "ślepym teście" mógłbym przekazać głośniki do głębszej analizy.
                  Czemu wsadziłem kij w mrowisko bo sam pewnie nie usłyszałbym różnicy z resztą nie mam pewności bo nie robiłem testu gdyż nie zastanawiałem się nad tym ale chętnie poznałbym osobę która ma lepszy słuch i nie odbierajcie mojej propozycji testu jako atak na czyjąś osobę, nazwałbym to "doświadczeniem"

Skomentuj

rysiu - widać, że masz małe doświadczenie - nawet rodzaj kleju zastosowany do klejenia da się w niektórych przypadkach usłyszeć (oczywiście nie w subwooferze ale już w szerokopasmowym spokojnie jest to do wyłapania).

Nawet nie zdajesz sobie sprawy jak zmiana nawet małego drobiazgu czasami diametralnie zmienia charkę głośnika. Jak myślicie czemu chińskie głośniki nie trzymają parametrów? Przecież wyglądają tak samo a każdy gra inaczej. Właśnie dla tego, że dla kogoś rodzaj kleju jest bez znaczenia, rodzaj kopułki nie wpływa na dźwięk itp.

Skomentuj

Zamieszczone przez rysiu Zobacz posta
                      Po odsłuchu a właściwie "ślepym teście" mógłbym przekazać głośniki do głębszej analizy.
                      Czemu wsadziłem kij w mrowisko bo sam pewnie nie usłyszałbym różnicy z resztą nie mam pewności bo nie robiłem testu gdyż nie zastanawiałem się nad tym ale chętnie poznałbym osobę która ma lepszy słuch i nie odbierajcie mojej propozycji testu jako atak na czyjąś osobę, nazwałbym to "doświadczeniem"
                      Kolego nadinterpretujesz to co napisał Sound Wave. Wyrażnie zaznaczył że róznice z powodu zmiany kapsla przeciwkurzowego moga niekiedy siegnąc 6db - oczywiście w określonym pasmie. Wszystko zależy jaki kapsel na jaki wymienia, jak i w jakim głośniku. Jesli ma taka różnicę w pomiarze, to jest raczej pewne, że ją usłyszy.

Skomentuj

Wszytsko wszystkim ale ten klej mnie rozbawił... Zapedzacie sie koledzy, po co wam w takim razie jakiekolwiek urządzenia pomiarowe, to smieszne... No chyba ze przez nieuwagę chinol tym klejem zaleje pol dolnego zawiasu albo membrany co skutecznie wplynie na jej ciezar :P

Skomentuj

A czy ja mówiłem, że to nie wychodzi na pomiarze :) na pomiarze pięknie wychodzą jeszcze rzeczy których nie słyszę

Koledzy - jak projektuję głośnik to zanim powstanie sztuka produkcyjna kilkaset prototypów ląduje w koszu. Uwierzcie np. GDN-15-100-8-AWX pojawił się z takim opóźnieniem nie dla tego, że nie chciało nam się go robić ale miała to być konstrukcja DOPRACOWANA!

Przykro mi ale w STX'sie nie zajmujemy się klepaniem głośników na pałę w stylu weź to i jakoś to zagra - może części osób to nie odpowiada ale przykro mi - nie da się zadowolić wszystkich... Była kiedyś taka seria reklam "prawie jak" i tak samo jest z modyfikacjami głośnika AWX ze zmienioną kopułką to "prawie AWX" a PRAWIE robi wielką różnicę :P

Skomentuj

Korzystajac z obecnosci Sound Wave w tym temacie mam do Ciebie pytanie. Planuje zbudowanie czegos kompletnie nowego, ktore bedzie radykalnym krokiem w przod pod wzgledem jakosci dzwieku i niskich znieksztalcen iii zapytam wprost: Co myslisz o D-1000-8-Ti-S w waveguide Daytona http://www.daytonaudio.com/index.php...-threaded.html ??

Skomentuj

Zamieszczone przez Sound Wave Zobacz posta
                              rysiu - widać, że masz małe doświadczenie
                              Pozwól że swoje doświadczenie zostawię dla siebie
                              Celowo zwróciłem uwagę nie na pomiar a na odsłuch bo cyferki i wykresiki nie grają to że ktoś będzie spał spokojniej bo jego pomiar głośnika wypadł lepiej a ludzkie ucho nie będzie w stanie wychwycić różnicy to jego sprawa, ja wyśpię się lepiej ze świadomością że nie wydałem pieniędzy na coś czego i tak nie usłyszę.
                              Kolejną sprawą w jakim stopniu zmieni to brzmienie głośnika i czy inwestycja będzie warta każdego grosza, nie rozczulałbym się tutaj przy zmianie kopułki jeśli ma być takiego samego kształtu i tworzywa a tym bardziej w przypadku "krążka" (najczęściej stosowany) co innego jeśli zmienilibyśmy na inny typ (tubka, stożek itd.)
                              Chińskie głośniki to temat rzeka, przedstawiłeś już przykład wykorzystania gorszej jakości wyrobów aby obniżyć koszty produkcji to że taki głośnik zagra gorzej to zrozumiałe dobrze że dodałeś
                              itp.

A czy ja mówiłem, że to nie wychodzi na pomiarze na pomiarze pięknie wychodzą jeszcze rzeczy których nie słyszę
                              otóż to

Przykro mi ale w STX'sie nie zajmujemy się klepaniem głośników na pałę w stylu weź to i jakoś to zagra - może części osób to nie odpowiada ale przykro mi - nie da się zadowolić wszystkich... Była kiedyś taka seria reklam "prawie jak" i tak samo jest z modyfikacjami głośnika AWX ze zmienioną kopułką to "prawie AWX" a PRAWIE robi wielką różnicę :P
                              Ja czekam :p kiedy będzie jakiś prawdziwy subwoofer CA z logiem STX? :drool:

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                Korzystajac z obecnosci Sound Wave w tym temacie mam do Ciebie pytanie. Planuje zbudowanie czegos kompletnie nowego, ktore bedzie radykalnym krokiem w przod pod wzgledem jakosci dzwieku i niskich znieksztalcen iii zapytam wprost: Co myslisz o D-1000-8-Ti-S w waveguide Daytona http://www.daytonaudio.com/index.php...-threaded.html ??
                                Podejrzewam że będzie to niestety krok owszem radykalny ale nie koniecznie w przód, raczej w prawo :P
                                Po za tym kolumny ala Vintage AA to mój pomysł :P
                                Popularny i chwalony tandem to beyma cp380m + trąbka cf600 sporo na tym dziwolągów można znaleźć.

Skomentuj

Hehe, to nie ma byc kopia AA :P od dawna mysle o czyms na Hornie, ale WG bardziej mi odpowiada wzorniczo, a poza tym mam okazje wciagnac w dobrej cenie. Do tego mam bajeranckie woofery ITT 25cm i byc moze uda sie polaczyc na 2 way, a jak nie to jeszcze szerokopasmowiec owalny ITT. Teoretycznie moze byc maaalyna ale kto tam wie...

Natomiast poziom znieksztalcen 50mm drivera w tubie, w porownaniu do typowej kopuleczki to przeciez niebo ,a ziemia. Potencjal jest ogromny.
                                  Bass tylko TL lub OBTLs.

Skomentuj

Pozwól że swoje doświadczenie zostawię dla siebie Celowo zwróciłem uwagę nie na pomiar a na odsłuch bo cyferki i wykresiki nie grają

Sound Wave ma rację, brak Ci doświadczenia. Sa rzeczy słyszalne i nie dajace się zmierzyć. Prosty przykład dwie kolumny/głośniki o identycznych lub niemal identycznych charakterystykach będa jednak brzmieć inaczej. Są też rzeczy mierzalne nie dajace się usłyszeć, np wąskopasmowe zjawiska (jakieś zafalowania ch-ki) o niezbyt dużej amplitudzie są trudne do usłyszenia albo zniekształcenia. Jakaś modyfikacja głośnika może wpłynąć pozytywnie na mierzalny poziom zniekształceń w jakimś kawałku pasma np zmniejszy go o połowę z 1% na 0,5% a ty tego nawet nie będziesz w stanie usłyszeć. Skoro tak, tzn że głośnik nie jest lepszy a modyfikacja była zbędna?

Doświadczony konstruktor weźmie obie rzeczy pod uwagę, pomiary i odsłuch. Dopracowany głośnik/kolumna gra lepiej a proces ten odbywa się w dużej mierze na podstawie pomiarów. Samymi odsłuchami to mógłbyś 1 kolumnę 10 lat doszlifowywać i pewnie nadal byłaby lipa.

Skomentuj

Jakaś modyfikacja głośnika może wpłynąć pozytywnie na mierzalny poziom zniekształceń w jakimś kawałku pasma np zmniejszy go o połowę z 1% na 0,5% a ty tego nawet nie będziesz w stanie usłyszeć. Skoro tak, tzn że głośnik nie jest lepszy a modyfikacja była zbędna?

W temacie mowa była o kopułce przeciwpyłowej zaraz przejdziemy do przewodów za kilka tysięcy PLN.
                                      Zejdźmy na ziemię.
                                      Głośnik zmienia swoje parametry z czasem, po 10 latach użytkowania robimy znów jego pomiar?
                                      Skoro mam do czynienia z audiofilami to ciekaw jestem ilu z was taki pomiar przeprowadziło a pewnie nie jedna osoba na tym forum posiada znacznie starsze głośniki (nie oznacza że gorsze)

Doświadczony konstruktor weźmie obie rzeczy pod uwagę, pomiary i odsłuch. Dopracowany głośnik/kolumna gra lepiej a proces ten odbywa się w dużej mierze na podstawie pomiarów.

Temu przecież nie zaprzeczam, tylko czy przeciętny Kowalski będzie w stanie usłyszeć zmianę kopułki tym bardziej w produktach firmy STX?

Samymi odsłuchami to mógłbyś 1 kolumnę 10 lat doszlifowywać i pewnie nadal byłaby lipa.

Niekoniecznie, znów się powtórzę pomiar to jedno odsłuch do drugie.
                                      Wiele symulacji obudów jest przydatnych ale tylko jako punkt startowy aby nie zaczynać od zera co w cale nie zagwarantuję nam zadowolenia w innym przypadku każdy klepałby obudowy według zaleceń producenta a z tym w praktyce różnie bywa.

Skomentuj

Ja czekam kiedy będzie jakiś prawdziwy subwoofer CA z logiem STX?
                                        a to nie sluchales jeszcze obecnych?
                                        wg mnie 8" to rewelacyjny glosnik
                                        bardzo dobry jest tez AA ktorego chwilowo nie ma

Skomentuj

Wątpie aby taka 8’ STXa była w stanie wytworzyć zadowalające mnie ciśnienie które bez problemu uzyskuje inny głośnik wyprodukowany przez inną firmę. Nawet szczerze pisząc nie ośmieszyłbym się ich porównać. Korzystając z okazji że udział biorą w tym temacie projektanci/konstruktorzy czekam na ich ruch w tym kierunku a obserwując rynek i zapotrzebowanie na taki produkt wiem że byłby popyt, po mimo że z logicznych przyczyn koszt wzrósłby porównując z innymi modelami tej firmy.
                                          Last edited by rysiu; 05.12.2011, 12:39.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X