Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zmiany w STX -ie - nowe głośniki i nie tylko :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pawel S. Z góry dzięki :mrgreen: Postaram się jakoś temu podołać :)

Skomentuj

To moja propozycja 8L @ 40Hz szer 20cm wys 30cm dl 22cm
      otwór BR 16.4x1.5cm
      Obudowa z mdfu 18 mm ścianki tworzące BR 12mm
      długość BR to 53,5cm

Tylko teraz nie wiem czy odejmować objętość tunelu BR ale pewnie tak...
      tunel liczony w WinISD
      już jest późno zmęczony jestem

Skomentuj

Należy odjąć objętość tunelu bassreflex, wg. mnie lepiej poprowadzić tunel wzdłuż najdłuższej ścianki, będzie mniej kombinowania, i mniej elementów.

Ja już zamówiłem 2 sztuki :grin:

Ostatnio napaliłem się na TangBand W8-1363SB ale w polinku nie mają, a w żadnym sklepie europejskim go nie znalazłem, koszt wysyłki w kwocie 100$ z usa zabił mój entuzjazm.

Ale za to Panowie z STX poprawili mi humor wypuszczając tą małą pompkę :twisted:

Skomentuj

wylot BR u góry?

odejmuje się pełną objętość BR czy tylko sam materiał z którego jest zrobiony BR.
          Podobno WinISD już wlicza długość BR

Moim zdaniem nie ma co robić do niego obudowy 12 litrów bo to będzie bucząca skrzynka a nie subwoofer, a 5 l @ 40Hz to chyba kpina

Skomentuj

Powinno się odjąć objętość BR jaką zajmuje w skrzyni.

Skomentuj

Nie ma większego znaczenia czy WinISD wlicza tunel czy nie wlicza. I tak lepszym rozwiązaniem jest wykonanie obudowy testowej o dużej (oczywiście w granicach zdrowego rozsądku) objętości i posłuchanie (ew. pomierzenie) jak sub gra przy różnych strojeniach BR. Później zmniejszamy objętość i znowy testujemy różne strojenia. Trochę z tym roboty ale jak jest ktoś, kto nie chce iść na łatwiznę to tylko na tym zyska. To co nam wyliczy program fajnie wygląda na wykresie ale właściwie niewiele nam mówi o samej grze przetwornika. Trzeba by było mieć bardzo duże doświadczenie z różnymi głośnikami i każdy z różnymi obudowami i strojeniami żeby wiedzieć co tak na prawdę wyniknie przy założeniu żę wykres jest taki a nie inny - Paweł zresztą kiedyś o tym sam pisał - chyba można założyć, że on wie co pisze

Skomentuj

Sądzę że dobrym kompromisem będzie 7-8L strojone na ok 40Hz
                Największym problemem będzie tu strojenie obudowy - bardzo długi tunel.

Zastanawia mnie tylko jaką powierzchnię powinien mieć wylot przy tym głośniku?

Skomentuj

Rura fi8cm ma powierzchnię przekroju 50cm^2 i myślę, że przy tym głośniku nie potrzeba więcej a może nawet jest to trochę przesada. Tak niskie strojenie faktycznie może stwarzać problemy przy małych obudowach. Dla 8 litrów i 40 Hz tunel fi6cm ma długość około 60cm, dla rury fi8cm jest to już 110cm... Problem cześciowo załatwia BR szczelinowy - tak jak zaproponował to scythe1123 tylko zamiast go tak moco zawijać to ja poprowadził bym go wzdłuż np dwóch ścianek - wtedy jest tylko jedno zagięcie i powietrze ma ułatwiony przepływ. Do tego zalecam też frezowanie krawędzi płyty wewnątrz tunelu na okrągło.

Skomentuj

No to czyli jak zrobić ta obudowę?? Bo dzisiaj chcialbym zaczac a widze ze jest kilka pomyslow na to

Skomentuj

ja nadal nie rozumiem ile w końcu odjąć, może inaczej, jakby BR byłby okrągły to odejmuje się objętość walca czy samej rurki?

Skomentuj

Odejmuje się rurkę wraz z "wnętrzem", czyli materiał i obj. walca.

Skomentuj

Przecież napisałęm wcześniej, że to nie ma znaczenia bo dobre brzmienie nie bierze się z obliczeń tylko z testów różnych kombinacji objętość/strojenie. Zrób budę ze 20 litrów i do tego kilka BR o różnych długościach (może być z rury kanalizacyjnej bo to grosze kosztuje) i testuj. Zmniejszaj obudowę (wypełniaj czyms środek - choć by butelki z wodą) i próbuj jak gra. Jak dojdziesz do zadowalającego efektu to wtedy możesz sobie np przeliczyć ile ma obudowa netto (bez BR jako walca) i zrobić docelową o takiej objętości i ten sam BR. I tyle. Wyliczenia czy jest to 7 czy 7,5 litra i czy strojenie jest 40 czy 43 Hz nic Ci nie da. Jak chcesz poznać prawdziwe strojenie gotowego suba to wyjdzie ono dopiero na pomiarze impedancji.

To że program symulacyjny pokazał jakąś objętość i jakieś strojenie przeważnie kończy się tym, że głośnik się po prostu marnuje bo efekt mógł być o niebo lepszy.

[ Dodano: 2010-03-02, 16:57 ]
                          PS: wiem to z własnego doświadczenia

Skomentuj

tylko nie wiem jak ja wepchnę rurkę pól metra do obudowy 8-10l, to ma być mały sub (nie cche dużego kloca i żeby był szybki a nie mulący czyli z takich założeń mogę to wywnioskować) poza tym wydaje mi się że w obudowach powyżej 10 litrów ten głośnik może trochę mulić
                            sam stx proponuje 5l@40hz i 12l@35hz

Skomentuj

Zamieszczone przez scythe1123
                              poza tym nikt jeszcze tego głośnika nie miał i nie ma o nim opinii
                              Będą :razz: http://diyaudio.pl/viewtopic.php?p=237019#237019

Skomentuj

dj-mati, twoja wypowiedź brzmiała jak wypowiedź dresa lubiącego łupankę

ludzie pisali że im nawet sub na 8' głośniku w 12metrach grał wiec to zagra, myślę wystarczy po jednym na kolumnę a na średniaka bym proponował jaka srednio-niskotonowke
                                ten stx jest przeznaczony do subwooferów

sformułowanie "pompka" w wypowiedzi Tasiora inaczej było rozumiane
                                dobra koniec Offtopa

[ Dodano: 2010-03-02, 17:54 ]
                                dolphin123, ile ja będę czekał na twoją konstrukcję? pewnie jak ty ją zrobisz to już moja będzie złożona, teoretycznie mam już zamówiony ten głośniczek

wydaje mi się, że otwór o przekroju 30 cmkw wystarczy

na razie będę wychodzi z symulacji, później podam kolejną propozycję już po odjęciu objętości BR

Skomentuj

A mnie zastanawia cały czas pole powierzchni wylotu otworu br. Do tej pory dawałem średnicę rurki niejako na oko, ale w tym przypadku miejsca jest jak na lekarstwo i port nie może być zbyt dużej średnicy, bo to marnotrawstwo.
                                  Wg. wzoru na obliczenie powierzchni wylotu tunelu

Dmin - minimalna średnia średnica pojedynczego otworu b-r wyrażona w [mm]
                                  Sd - czynna powierzchnia membrany wyrażona w [cm^2]
                                  Xmax - maksymalne wychylenie membrany w jedną stronę wyrażone w [mm]
                                  fb - częstotliwość na jaką stroimy obudowę [Hz]

wynika z tego że średnica rurki powinna wynosić ok 87mm czyli 60cm2 dla strojenia 40Hz w obudowie 7,5L

A bassbox pokazuje że to ma być 7cm. Więc ile?

Skomentuj

więc lepiej będzie zbudować suba na jednym takim przetworniku ,na dwóch czy dwa osobne suby(po jednym przetworniku) dla uzyskania basu w całym pokoju?? przypomnę (12m>2)

Skomentuj

lepiej jeden z 2 glosnikami bo latwiej wsadzic tam tunel
                                      ale za taka kase to juz lepiej kupic jeden 8"

mskojon, nie zapominaj tez o profilowaniu tuneli. to sporo daje. az nawet kiedys zrobie takie doswiadczenie zeby zobaczyc rozne wyniki roznych zabiegow

Skomentuj

Czy ktoś mógłby przybliżyć ten nowy głośnik szerokopasmowy - jaka średnica, jak gra, i kiedy będzie dostępny w ofercie, co najważniejsze!

Skomentuj

właśnie w tym rzecz że w tej chwili mam subwoofer na głośniku 8" i gdziekolwiek go ustawie bas będzie w najlepszej opcji w połowie pokoju z tąd myślałem o 2 subikach na takich przetwornikach :cry:

Skomentuj

Czaruję...
                                          X