spokojnie nie denerwujcie się
jak pisałem do Sławka to powiedział, że będą na koniec tygodnia i dostanę na testy. Więc uważam, że jeszcze kilka dni i będą.
nie jestem największym znawcą ale według mnie uzupełnią je wystarczająco przy dobrej nisko zestrojonej obudowie mimo że będą nieco mniejsze od 20/40 ale proponował bym do nich osobny napęd ze względu na nie zbyt wielki SPL choć jeśli 20/40 ma podobny powinno być ok -jeśli jednak większy to 17sw się nie rozkręcą jeszcze przy tej mocy co podasz tonsilom i mogą być zagłuszane z braku mocy dla nich
takie moje zdanie ,jeśli coś nie tak poprawcie mnie Ž
A ja właśnie ukończyłem obudowę dla 2szt. 17-140-8-SW
Wzmacniacz to ~120w n-mosfet irka
Te głośniki to małe diabełki. Jakościowo są naprawdę w porządku, są szybkie, nieco wyższy bass jest przetwarzany z niezlym wykopem, najniższe rejestry nie zachwycają, ale to nie powinno nikogo dziwić - choć i tak te głośniki nie mają się czego wstydzić jak na tak małą średnicę i obudowę.
Nasuwa mi się tylko kilka wniosków:
-mój wzmacniacz jest na pewno za słaby i nie kontroluje głośników, przy większym wychyle membrany - walą w nadbiegunnik jak szalone przy niższych częstotliwościach, albo po prostu trzeba będzie zainwestować w subsonic na ~25-30Hz
-pole wylotu 60cm2 dla dwóch sztuk faktycznie jest za małe i na dniach to poprawiam, na szczęście odpowiednio zaprojektowałem obudowę i bardzo łatwo mogę przerobić port z 2cm grubości na 3.6cm bez istotnego zmniejszenia litrażu skrzynki
Co prawda przy normalnym słuchaniu, nawet głośnym nie furkocze, ale gdy się odpali hiphop to jest gorzej, przy zejściu w najniższe rejestry wyraźnie słychać furkot.
O widzisz mskojon pierwsza recka:) wszystko dokładnie z poprzednio podanymi danymi co do projektu obudowy? napisz jaka różnica będzie po powiększeniu basreflexu , jesli na oba podajesz 120 to rzeczywiście na pewno za mało według mnie dla nich , ja niestety jeszcze czekam na swoje dwie sztuki :cry: a jak u ciebie bylo z wpłatą kasy i przysłaniem ile czekałeś od wpłaty kasy na ich konto ? napisz coś więcej co do dzwięku tzn w jakim pomieszczeniu to u ciebie gra co podpierają i od jakich rejestrów jesteś w stanie zadowalająco usłyszeć przenoszone pasmo? ps: może by tak jakieś foto :) pozdro :!:
a z innej beczki co daje doklejenie magnesu do głośnika?? poprawia parametry magnetyczne? jak to wpływa na prace przetwornika?? bo jak widzę ludzie czasem tak robią... pozdo
Nie będę się spieszył z opisaniem "jak to gra" bo jak zawsze po ukończeniu nowej konstrukcji jestem podjarany i nie zauważam negatywów tylko same poztytywy, a chciałbym się wypowiedzieć jak najbardziej obiektywnie :wink:
60cm2 jest dla dwóch głośników, wydaje się nieco za mało ale jutro to zweryfikuję.
Jutro biorę go do auta pod mocniejszy wzmacniacz, (w domu mam bardzo partyzancko podłączony sprzęt i nie jestem w stanie dokładnie się osłuchać - grać gra i to wszystko)
Ale chyba nie będę rozczarowany :wink:
Obudowa jak na razie nie wykończona i nie szlifowana z zewnątrz.
hehe pięknie , co do zastosowania skrzynki w aucie stawiam ,że napewno się nie rozczarujesz:) auto to jakby druga obudowa :twisted: więc bedzie pięknie podejrzewam ,że nawet 1 mógł by zrobić dobrą robotę w aucie , a co do profilowanych na okrągło desek miałeś już takie czy sam to robiłeś ? choćby przy wylocie wygląda jak orginalnie gotowe, od środka według mnie mogłeś na pierwszej długości br dać 1cm więcej na jego szerokości ale to tylko moje zdanie i tak też sam zrobie..
Port jest na całej długości o takim samym przekroju, męczyłem się z tym 2 dni ale opłaciło się bo odchyłka od zakładanych 2cm wysokości portu wynosi max. +/- 1mm więc całkiem nieźle. A propos profilowania to zrobiłem to własnoręcznie, wbrew pozorom jest to bardzo łatwe, wystarczy mieć tarnik (pilnik z grubymi ząbkami), nim szlifujesz wstępnie kanty, potem papierek ścierny 60 a na koniec 100 i gotowe.
Jeśli dajesz na części portu większą średnicę to zmieniasz strojenie i nie wiadomo jak to faktycznie zagra.
ja też wpisałem w tytule tylko numer zamówienia a resztę danych mają w rubryce z moimi danymi ,mam nadzieje ,ze będzie ok (robiłem przelew przez neta nie na poczcie więc wszystko mają jak na tacy) ,może i racja z tym BR-em mskojon..
hehe to fakt pogromca:) nie małe to bydle , małe to może być z 1 sw , a swoją drogą wytłumiasz go jakoś w srodku?? coś by pasowalo chyba daćna ścianki nie ;>
Nie jest duży, jest ponad 2 razy mniejszy niż sub na 27-150-4-SC który na dodatek gra dużo gorzej.
A zrobiłem go głównie z ciekawości, ponieważ już od dłuższego czasu szukałem małego głośnika z dużym xmax, na początku celowałem w tangband ale zdobycie głośnika tej firmy w Polsce graniczy z cudem (polink nie ma tego który chciałem, a wysyłka ze partsexpress to prawie 100$ :roll: )
Głośniki mają niskie spl i marną skuteczność w wyższych rejestrach, więc chyba bez wygłuszania się obejdzie, ale to też jest do zweryfikowania po odsłuchach.
też myślałem z początku o jakimś tangband ale cena inna i głownie właśnie dostępność u nas niemal zerowa.. a swoją drogą wracając do mojej koncepcji (chce zbudować 2 subiki na 17-200sw to nie wiem jak tam panel wzmaka umieszczę jak w jego miejscu powinien być br ;/ chyba pozostaje zrobić głębszy i dodatkowo oddzielić mimo że panel bedzie miał swoją zabudowę własną tylko wtedy oba muszą być głębsze żeby nie były różne... yh
też tak myślałem ale wtedy powietrze ma cięższą drogę do przebycia( więcej "zakrętów" 180' ) co jest nie polecane a przy głębokości powiedzmy 25(zewnetrzne rozmiary) to będzie ich sporo..
No to nie pozostaje Ci nic innego niż zrobić jedną kolumnę głębszą niż drugą i tam upchnąć panel. Albo po prostu wzmacniacz wsadź do obudowy i postaw gdzieś w pokoju - daje to sporo swobody przy testowaniu różnych subów - odpinasz kabel i podpinasz inny subwoofer.
Skomentuj