Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

wątek motoryzacyjny

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Temat ekologi hmmmm....
    Wiecie, ze 7 nAjwiekszych tankowcow swiata bardziej zanieczyszcza powietrze niż wszystkie samochody swiata łącznie.
    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez Michor Zobacz posta
      I teraz te wszystkie ABS'y, ESP, TCS'y i inne elektroniczne "ułatwiacze" sprawiają że zanika umiejętność prowadzenia samochodu... Wsiada taki jeden z drugim, skrzynka dwusprzęgłowa, pełno elektroniki i z prowadzenia samochodu robi się playstation...
      No tak Ty pewnie jesteś tym ostatnim mohikaninem motoryzacji co to bez tego wszystkiego sobie poradzi. Zapewne też umiesz zmieniać biegi z międzygazem? No bo po co te unowocześnienia, synchronizatory w skrzyni biegów. Kiedyś zmianiano bez i też jeździli! Zabewne poradziłbyś sobie bez absu i na tych pseudooponach które były produkowane 40 lat temu. Z hamulcami któe trzeba było najpierw podpompować zeby w ogole brały a droga hamowania ze 100 wynosiła kilkaset m.

A moze chciałbyś polecieć boeingiem na wakacje w którym wszystko byłoby obsługiwane ręcznie? Pilot walczyłby siłą własnych mieśni ze sterami samolotu, ktoś inny z załogi na korbe wypuszczałby podwozie, nie było by systemu naprowadzania, ostrzegania przed niebezpieczeństwem, ba w wieży kontrolej siedziałby koleś ktory by wyglaał przez okno i na oko oceniał i mówił przez lampowe radio czy w ogóle jesteście jako tako na ścieżce podejsćia bo po co radar , komputery, GPSy itd. Przecież tak sie latało w latach 30 , 40 i też sie latało.

Chyba po to mamy mózg zeby wymyślać co raz to nowe rzeczy ułatwiajaće i odciazajace nas od wykonywania pewnych czynności , porpawiajace bezpieczeństwo.

Skomentuj

Panowie mam pytanie. Jestem hipotetycznym posiadaczem pojazdu i oc tego pojazdu jest napisane na mnie. Sprzedaje gablotkę, mam umowę kupna sprzedaży ale wiadomo że ubezpieczenie nie jest jeszcze przepisane, nowy właściciel tego dnia ma kraksę. Kto traci zniżki?

Skomentuj

Wstępnie ty
          Potem wysyłasz kopie umowy kupna-sprzedaży do ubezpieczyciela ( i tak masz obowiązek zrobic to w ciagu 30 dni)
          I zniżki traci nowy właściciel a tobie je oddają spowrotem

Przerabialem to
          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Gdybym miał na tą chwilę kupić furkę do 15 to coś ostatnio świta mi C4!!

Skomentuj

Ja w podobnej kwocie kupiłem Mazde 323f BJ z 2002 :)

Skomentuj

Zamieszczone przez dan124 Zobacz posta
                Gdybym miał na tą chwilę kupić furkę do 15 to coś ostatnio świta mi C4!!
                Lub lekko drapnięty gdzieś na boku P407 lub C5. Choć z tej trójki C4 chyba najładniejszy, szkoda że kombi nigdy nie było... (No w sumie był C4 Picasso ale te trochę lepiej trzymają cenę).

Skomentuj

Sam zastanawiałem sie nad C4
                  Fajny, nie drogi samochód
                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Ja przymierzałem się do Volvo, jednak po rozeznaniu możliwości serwisu w dziurze gdzie mieszkam- muszę odpuścić.
                    W razie unieruchomienia z powodu elektroniki- jedyne wyjście to laweta i trasa kilkadziesiąt kilometrów :(

Skomentuj

Zamieszczone przez marusmk Zobacz posta
                      Ja przymierzałem się do Volvo, jednak po rozeznaniu możliwości serwisu w dziurze gdzie mieszkam- muszę odpuścić.
                      W razie unieruchomienia z powodu elektroniki- jedyne wyjście to laweta i trasa kilkadziesiąt kilometrów :(
                      Z podobnego powodu sprzedałem ostatnio moją 735, gdyż po objeździe serwisów okazało się że nikt nie chce się podejmować takiej "poważnej" naprawy jak wymiana filtra oleju w skrzyni automatycznej...
                      I tym o to sposobem od poniedziałku jeżdżę Hondą Civic

Skomentuj

Zamieszczone przez Shiver Zobacz posta
                        ......................
                        I tym o to sposobem od poniedziałku jeżdżę Hondą Civic
                        Rozumiem że serwis Hondy jest możliwy- obeznałeś temat?
                        Chodzi głównie o elektronikę.

Skomentuj

Rozumiem że serwis Hondy jest możliwy- obeznałeś temat?
                          Chodzi głównie o elektronikę.
                          To jest stary rupieć, 6 generacja, nie przewiduje większych problemów :) Podobno na św. wojciechu jest jakiś magik od elektromechaniki

Skomentuj

A mi wczoraj naprawili mój bolid :) . Pare zł poszlo ale silnik chodzi jak zegarek :thumbup:

Skomentuj

Taki tekścik z netu:
                              Miałem okazję przejechać się nową Hondą CRV - bajery na kółkach.
                              Do salonu udałem się swoja Cromką z 2006 roku - skromna, srebrna, nie rzuca się w oczy, a poza tym przecież to Fiat.
                              "Pan jeździ Fiatem?" - pytanie pana z salonu Hondy.
                              Po krótkiej rozmowie zaprosił mnie na przejażdżkę poza miasto.
                              Skóra w środku - też mam skórę.
                              Reflektory włączone (już szarzało) - mam samopoziomujące się.
                              System spowalniania auta - faktycznie, świetna rzecz, sprawdziliśmy po rozpędzeniu auta do "setki", natychmiast spowolniło za jadącym przed nami - takiego nie mam.
                              "A opony to są 18 na alufelgach" - mówi dalej Pan, ja też mam 18 na alufelgach (225)
                              Silnik diesel - tu mnie Pan zaskoczył.
                              Byłem na 100% przekonany, że to benzyna.
                              Tak cichego jeszcze nie słyszałem.
                              Super. Ale ja skromnie dodałem że mam w Cromie diesel automat 1,9 i tylko 150 KM.

Pan poprosił mnie o zatrzymanie autka pod górkę. Stanąłem, ale zaraz dodałem, że ja też mam "holdera".
                              Pan zaproponował otworzenie dachu. Podziękowałem. Ja też mam dach otwierany.
                              Chyba trochę Pana zaskoczyłem - stary Fiat i nowa Honda.
                              Skąd ten Fiat to ma?
                              A ma jeszcze np. elektrycznie ustawiane podgrzewane fotele, oświetlenie pod przednimi drzwiami, światła parkowania (dla tych co tego nie mają mowa o zapalonych światłach samochodu zaparkowanego na poboczu lub w ciemnych miejscach), nawigację, tzw. światło do domu, telefon-karta (lepszy niż w niektórych renomowanych, bo go nie widać, a tam nadal słuchawki).
                              Starczy.
                              W moim na pewno nie ma: składanego do przodu oparcia siedzenia pasażera z przodu (za czorta nie wiem dlaczego?), doświetlenia skręcania.
                              Aha, i jeszcze jedno - nie gra melodyjki gdy wychodzę z domu, a on już mnie widzi (też nie wiem dlaczego?).

Po powrocie do salonu zaparkowałem auto tyłem.
                              Pan zwrócił mi uwagę na lusterka wspomagające parkowanie. A tego nie miałem.
                              Zostałem poproszony na tylną kanapę, która jest ruchoma - można jechać w pozycji półleżącej (problemem może być nagłe hamowanie - nie wiem czy człowiek się z pasów nie wyśliźnie).
                              Tego też nie mam.
                              Wróciłem do domu.
                              Jakiś czas po tym potrzebowałem instrukcję do Cromy.
                              Nie mogłem znaleźć rocznika 2005, ale znalazłem rocznik 2007.
                              Poza niewielkimi zmianami powinna być taka sama.
                              A tu niespodzianka- już na 36 str. o lusterkach wstecznych, w tym o nieznanej mi pozycji "parking".
                              Po wrzuceniu wstecznego lusterka pochylają się , aby łatwiej zaparkować, czyli tak, jak we wspomnianej Hondzie. .
                              Mam auto rocznik 2006, więc instrukcja nie dla mnie, ale to przecież auto full wypas, może ja też tak mam? Było po 22, ale zszedłem do auta. Pobawiłem się lusterkami. I wiecie co? Działa!!!

Skomentuj

Aha, i jeszcze jedno - nie gra melodyjki gdy wychodzę z domu, a on już mnie widzi (też nie wiem dlaczego?).
                                Dobrze, że nie szczeka :)

Skomentuj

Panowie, tak z ciekawości zapytam. Jakie obroty są najlepsze w wolnossącej benzynie 1.2 70KM tak żeby najmniej spalić a nie zatrzeć silnika? 2-2.5k?

Skomentuj

Jaki to dokładnie silnik, potrzebny wykres przebiegu mocy i momentu gdzie ma dobrą "efektywność";-)

Skomentuj

znajdz wykres momentu obrotowego tego silnika. i nie krec go powyzej maxa
                                      moj brat np wyprzedzajac kreci silnik bardzo wysoko, kit z tym ze max moment ma nizej i samochod juz nie przyspiesza...
                                      a pozniej wychodzi na to ze jemu pali 12 litrow a mi 8 :p

Skomentuj

Jakoś wykresu nie bardzo moge znaleść. Jest to Fabia II, silnik 1.2 12V 70KM, Moc maksymalna (kW/KM/obr./min) 51 / 70 / 5400, Maks. mom. obrotowy (Nm/obr./min) 112 / 3000.
                                        Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                        i nie krec go powyzej maxa
                                        Nigdy nie kręce go powyżej 4k obr, chyba że na ekspresówce albo autostradzie. No i najlepszego "buta" ma właśnie przy 2.5-3k obr.

Skomentuj

nie krecic powyzej max momentu obrotowego!
                                          czyli jak wg twoich danych max moment jest przy 3k to nie krec go wyzej bo to nie ma sensu

kto jezdzil maluchem ten doskonale wie jak to dziala (tam jest to najlepiej wyczuwalne)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X